Hoe een ‘Opgeruimd!’ huis je leven duurzamer maakt

Misschien hobbel ik nu keihard achter een wel heel oude rage aan. Toch vind ik het de moeite om er een blog aan te wijden. Het heeft mij namelijk zoveel mooie inzichten gebracht. Het begon allemaal met het lezen van Opgeruimd! van Marie Kondo. Ongetwijfeld heb je van haar gehoord, de Japanse ‘opruim Guru’. In de basis ben ik het helemaal eens met haar theorie: alleen spullen bewaren waar je echt van houdt en de rest wegdoen. Zo woon je in een huis vol inspiratie en rust. En, misschien nog wel belangrijker als je praat over duurzaamheid: je haalt niets overbodigs meer in huis. Gunstig voor de planeet én je portemonnee! 

Opgeruimd! van de Japanse Marie Kondo

Ik denk dat het al twee jaar geleden is… Na een yogales bij Aloha in Wijk aan Zee kwam het boek van Marie Kondo ter sprake. Ik mocht ‘m lenen (dank daarvoor Claudia!;) en ben ‘m toen direct gaan lezen, met veel plezier! Soms moest ik gniffelen om de typisch Japanse benadering van dingen. Dat je bijvoorbeeld je t-shirts niet op elkaar moet stapelen, want dat is zielig voor de onderste shirts. Toch kan ik in een hoop meegaan. In de kern gaat het om het diepe respect voor spullen. Je mag ze behandelen als goede vrienden. 

Schuldig voelen

En, zoals dat soms ook gaat met vrienden, mag je afstand doen van spullen. Word je er niet (meer) blij van? Doe het weg! Wel op een respectvolle manier, uiteraard. Dus je zegt: bedankt dat ik van je heb mogen genieten, en nu neem ik afscheid van je (gniffel;). Zelf had ik moeite om afstand te doen van gekregen cadeautjes. Maar volgens Kondo hoef ik me daarover niet schuldig te voelen. Het heeft kennelijk z’n functie gehad: de functie van iets willen geven, de functie van cadeau zijn. Als het je nu niet meer blij maakt, mag het weg. Wat een bevrijding! 
Nog zo’n mooie eye opener: Alles wat je bewaart en niet gebruikt, zijn uitgestelde beslissingen…

Start where you are…

Kondo heeft het over wegdoen of weggooien. Zelf zou ik daaraan willen toevoegen: geef het weg of breng het naar de kringloopwinkel. Weggooien in de prullenbak getuigt wel van heel weinig respect voor de spullen. 

Excelleren 

In 2019 is bij ons in huis het proces van opruimen gestart. Alle lades, boeken- en kledingkasten zijn aan bod gekomen. Waarom al die spullen bewaren als je het niet eens gebruikt en er zelfs niet blij van wordt? Een leeg (leger) en opgeruimd huis maakt het schoonmaken niet alleen makkelijker, het brengt ook een opgeruimd gevoel in je leven. Het vormt een stevige basis van waaruit je kunt excelleren en groeien. En het blijft een on going proces hoor. Want als je even niet oplet, sneaken er dingen naar binnen en raken de lades en kastjes weer vol en rommelig. Maar als ik dat doorkrijg, begin ik gewoon weer opnieuw. Zo heb ik afgelopen weekend opnieuw de slaapkamer onder handen genomen. Weer tassen vol voor de kringloopwinkel. Soms moet ik even naar boven lopen om de opgeruimde kamer te bewonderen. Wat een blijheid! 

Slaapkamer weer tip top 🙂

Cadeau doen

Aan de ene kant ruim je je huis op, aan de andere kant word je in Opgeruimd! uitgedaagd zuinig aan te doen met nieuwe dingen aanschaffen. Mijn duurzame hart gaat hier harder van kloppen. Want, zo weten we inmiddels, vervuilen we de planeet enorm door steeds nieuwe spullen te kopen. Spullen die we misschien helemaal niet nodig hebben. Ik heb het boek dan ook zelf niet aangeschaft maar geleend. Wel heb ik het boek eens cadeau gedaan aan iemand waarvan ik wist dat ie ‘m goed kan gebruiken. Ik zou zeggen: vraag in je omgeving eens of iemand het boek heeft en of je die mag lenen. Of koop het boek Opgeruimd! hier, lees het en doe ‘m vervolgens cadeau. Zo maak je je omgeving opgeruimd, geordend en zó blij!

Het is een on going proces

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *