Hoe verbruik ik minder drinkwater?

Als het gaat om duurzaamheid, heb ik vele zonden. Maar deze is denk ik wel de ergste: lang douchen. Want wat is het toch heerlijk om onder die warme stralen te staan. Ik neem me elke keer voor om het kort te houden en de douche meteen uit te zetten als ik klaar ben. Maar… ah, nog heel even blijven staan… En voor ik het doorheb, zijn die twee minuten allang voorbij en wil ik niet wéten hoelang ik er daadwerkelijk onder sta…

Misschien herken je dit wel? Lees dan snel verder, want ik heb de oplossing! Het is een beetje spartaans misschien. Maar als je doorzet, ben je spekkoper!

Mijn gevoel een zonde te begaan met lang douchen, komt niet helemaal uit de lucht vallen. Regionaal hoorde ik afgelopen zomer berichten over teveel waterverbruik, bijvoorbeeld in Twente (zie Bronnen). En onlangs luidden drinkwaterbedrijven de noodklok in de Volkskrant2 (zie Bronnen2) over de toenemende droogte en de gevolgen daarvan op de Maas. Deze belangrijke rivier voorziet ongeveer 4 miljoen Nederlanders van kraanwater in Zuid-Holland, Zeeland en delen van Limburg. 

Energieprikkel

Het is gek eigenlijk, dat zoiets kostbaars als zuiver drinkwater in Nederland in liters tegelijk uit de douchekop stroomt en zelfs door de plee wordt gespoeld. Zuiver drinkwater! Een kubieke meter water kost € 1,-. Dat is niet bepaald een prikkel voor ons om water te besparen. Die prikkel zit wel in energieverbruik.  En terwijl de energiesector momenteel een flinke innovatieslag maakt en ‘nul energie woningen’ bouwt, blijft de watersector hopeloos achter. 

Koud

En ik weet dat consumenten een fractie drinkwater verbruiken als je het vergelijkt met landbouw en industrie. Maar ik neem graag mijn eigen verantwoordelijkheid en maak sinds deze week dan ook korte metten met lang douchen. Hoe dan? Ik douche alleen nog maar koud. Eindelijk! Ik moest over een enorme drempel. Want hoewel ik met enig gemak in de winter in de zee zwem, heb (had?) ik een enorme hekel aan koud afdouchen. Dat deed ik dus niet, ik hield ‘m lekker warm (met een schuldgevoel tot gevolg). Met de nieuwsberichten over het schrijnend tekort aan drinkwater, neem ik die hobbel en zet ik de douche niet eens meer warm. En zoals ik eigenlijk al verwachtte: het is goed te doen! Even de tanden op elkaar en gaan. Hoppakee, niet piepen… En verkwikkend dat het is…. Haha, die twee minuten maak ik niet eens vol! 

Had ik al gezegd dat koud douchen heel gezond is voor je lichaam? Win win win: beter voor de portemonnee, beter voor het milieu, goed voor je immuunsysteem, bloedcirculatie, huid, lymfesysteem (en zo kan ik nog wel even doorgaan). Durf je het aan om met me mee te doen? Laat het me weten door een reactie achter te laten! 🙂

Bronnen

Zorgen bij Vitens over toekomst waterwinning in Twente

Raakt ons drinkwater op

Nul energie woning: https://www.duurzaamthuis.nl/verbouwen/bouwen/energie-nul-woning

Nieuwsweekend: We moeten zuinig zijn met al onze hulpbronnen, inclusief water

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *