Hoe verbruik ik minder plastic?

Een nieuw blog die ik schrijf vanuit een eigen behoefte. Ik weet nog wel dat we een aantal jaar geleden een extra bak kregen van de gemeente. We hadden al een grijze en een groene. Nu kregen we er eentje met een oranje deksel, voor plastic. Top! Als groene rakkers gingen wij braaf alle plastic bakjes, zakjes, flesjes en andere plastic verpakkingen scheiden. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar na vier weken zit ‘ie hélemaal vol. Dat moet in deze tijd toch anders. Ik geef je graag mijn eigen tips voor minder plastic verbruik en vul ze graag aan met tips van mede-lezers.

In eerste instantie was ik trots als de bak na vier weken werd geleegd. Tot de nok toe gevuld met plastic. Lekker bezig! Allemaal mooi gescheiden afval… Iets later besefte ik me dat het natuurlijk helemaal niet zo duurzaam is. Want, zo blijkt, maar weinig plastic wordt daadwerkelijk hergebruikt. En ons plastic afval wordt gedeeltelijk per schip vervoerd naar Azië om dáár gescheiden te worden. Ook niet echt duurzaam… Hoe zit dat?

Hoeveel plastic wordt hergebruikt

Niet al het ingezamelde plastic kan gerecycled worden. Daar zijn verschillende redenen voor: het kan liggen aan het materiaal, de kleur en of het van samengestelde materialen gemaakt is. Ook van het plastic dat voldoet aan de recycling-eisen valt uiteindelijk nog 8% uit, blijkt uit berekeningen van milieu-onderzoeksbureau CE Delft. Bijna een derde van het ingezamelde plastic kan (nog) niet gerecycled worden. Bron Milieucentraal

Ons plastic afval naar Azië?

Gelukkig wordt het grootste deel van het plastic afval in eigen land hergebruikt. In 2016 werd circa 58 procent (683 duizend ton) van het recyclebare plastic afval aangeboden aan Nederlandse afvalverwerkers. Het recyclebare plastic afval dat in 2018 naar buitenlandse afnemers is uitgevoerd bedroeg 361 duizend ton, waarvan ruim driekwart een Europese bestemming kreeg. Duitsland was de belangrijkste bestemming van het plastic afval en had de grootste toename vergeleken met 2010. Naar andere Aziatische landen als Indonesië en Vietnam werd in 2018 juist meer plastic afval geëxporteerd dan in 2010. Bron CBS.nl

Kortom: hartstikke goed dat we het plastic gescheiden inleveren. Nog beter als we ervoor zorgen dat die plastic afvalstapel minder groot wordt. Minder plastic is in alle opzichten namelijk beter voor het milieu. Minder plastic is minder CO2-uitstoot, is minder plastic afval, is minder plastic afval in de natuur…

Tips voor minder plastic verbruik

Reis je met de trein? Neem een eigen mok mee voor koffie. Bij de Kiosk krijg je daarmee € 0,25 korting en je bespaart een beker uit die je anders zo weg mietert als je koffie op is. Je hebt echt hele mooie… Deze mok bijvoorbeeld

Koffiemok

Reis je met de trein? Neem een eigen mok mee voor koffie. Bij de Kiosk krijg je daarmee € 0,25 korting en je bespaart een beker uit die je anders zo weg mietert als je koffie op is. Je hebt echt hele mooie… Deze mok bijvoorbeeld

Naar de markt

Doe een keer in de week boodschappen bij de markt, en je bespaart een hoop plastic! Neem zelf zakjes en bakjes mee voor je groenten, fruit, noten en kaas. Misschien kun je ook vlees en vis in eigen verpakkingen meenemen, maar daar heb ik minder ervaring mee. Ik denk zomaar dat deze tip de beste is…

Katoenen broodzakken

Als je toch op markt bent, loop dan even de bakker in. Broden kun je nu verpakken in katoenen in plaats van plastic zakken. Niet bij elke bakker kun je katoenen zakken kopen, maar bakker Meijer heeft ze! Je kunt ze ook online kopen, bijvoorbeeld de bag-again. Als ik in de supermarkt ben, neem ik ook altijd katoenen zakjes mee voor groenten, fruit en croissantjes (als ik de markt heb overgeslagen;). 

Duintuin 

Kun je niet naar de markt, zoek dan eens naar een biologische boer of een ‘zorgtuin’ waar ze lokale en biologische producten verkopen. In mijn regio heb je bijvoorbeeld de Duintuin. Vergeet je eigen katoenen zakjes en bakjes niet mee te nemen!

Bars 

Shampoo en cosmetica zit vaak verpakt in plastic flessen of potjes. Maar ook hier zijn mooie initiatieven gestart. Zo kun je bars of blocks kopen van het merk Ethique, een initiatief van de Nieuw-Zeelandse Brianne West. Door het maken van eigen shampoo bars wilde zij een alternatief bieden voor de 80 biljoen (!!) plastic shampoo en conditioner flessen die jaarlijks weggegooid worden. Bestel de producten van Ethique hier

Ik ga m’n best doen deze maand om de inhoud van de plastic kliko te halveren. Heb jij nog tips die hier niet tussen staan? Ik hoor ze heel graag! Stuur ze op naar kalinkavanwees@gmail.com en wie weet zet ik ze er nog even bij. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *