Jouw gids voor tweedehands kleding

Eerder schreef ik over de mooie initiatieven die er zijn op het gebied van duurzame kledingmerken. Er is echter iets wat nóg duurzamer is dan het aanschaffen van duurzame kleding: je kleding tweedehands kopen! Hopelijk beginnen je wenkbrauwen niet te fronzen. Want wellicht hangt er nog een ‘geurtje’ aan het kopen van tweedehands kleding. Zelf heb ik er helemaal geen moeite mee. Ik vind het belangrijk om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen, en vind het niet zo boeiend dat de kleding die ik koop door iemand anders is gedragen. En daarbij vind ik het ook echt een sport om mooie kleding voor een prikkie op de kop te tikken. Als het voor jou allemaal nog nieuw is, help ik je graag om de stap te nemen naar een nog mooiere en duurzamere kledingkast.

Het aanschaffen van tweedehands kleding ten opzichte van nieuwe kleding geeft een aantal belangrijke voordelen. Zo worden er geen nieuwe grondstoffen gebruikt, wordt er geen energie verspilt voor de productie, noch miljoenen liters water, en is er geen transport vervuiling. Dit zijn zaken die voor ons minder zichtbaar zijn maar het is wel degelijk belangrijk dat we hier bewuster van worden. Want als we doorgaan op deze manier, verwoesten we de planeet. En we hebben er maar eentje, dus laten we er maar zuinig op zijn. Door het aankopen van tweedehands kleding slinkt je ecologische voetafdruk aanzienlijk! Daarbij is het heel gunstig voor je portemonnee, iets wat wel degelijk zichtbaar of voelbaar is.

Winkels

Tweedehands kledingwinkel

Woon je in een grote stad, dan kom je vast in het centrum wel tweedehands kledingwinkels tegen. Daar is de kleding vaak goed gesorteerd en in lijn met wat nu in de mode is. De kleding heeft een uniek karakter. Er hangen namelijk niet tien dezelfde bloesjes in het rek maar tien verschillende. In veel van dit soort zaken kun je niet alleen kleding kopen maar ook kleding inleveren en soms zelfs vérkopen. Dan lever je kleding in en als die dan wordt verkocht, krijg je een percentage van het verkoopbedrag. Mooi concept! Nieuwsgierig of er een tweedehandswinkel bij jou in de buurt is? Tweedehands kledingwinkels vind je hier

Kringloopwinkel

Tweedehands kleding vind je ook kringloopwinkels. Vaak moet je hier iets beter zoeken naar pareltjes, maar ze zijn er wel! De kleding is meestal goedkoper dan in een tweedehandswinkel. Een kringloopwinkel bij jou in de buurt vind je hier. 

Online 

Ongetwijfeld heb je wel eens iets via Marktplaats gekocht. Deze online verkoopplaats staat ook vol met mooie kleding. Als je zoekt op kledingverkopers in de buurt, dan kun je de aankoop zelf ophalen en scheelt het je verzendkosten. Voor Marktplaats geldt de kracht van de massa. Veel mensen kennen het, er staat veel op en je zou ook gemakkelijk en snel iets kunnen verkopen. 

Je kleding online verkopen

Misschien ken je appps als United Wardrobe of Vinted al? Super gemakkelijk vind je hier kleding die bij je past. Van te voren selecteer je namelijk jouw maat en voorkeuren waardoor je heel gericht kunt zoeken. Heeft een verkoper meer kledingstukken die je aanspreken? Dan kun je gemakkelijk ‘bundelen’, dus meer kledingstukken nemen voor een speciale prijs. Zo bespaar je op de verzendkosten. Uiteraard kun je zelf ook je kleding toevoegen voor de verkoop. Dat gaat heel gemakkelijk. 

Via Facebook kun je ook gemakkelijk aan tweedehands of zelfs gratis kleding komen. Meld je aan bij een verkooppagina in de buurt en je bespaart jezelf verzendkosten (door het zelf op te halen). Maar je hebt ook ‘landelijke’ pagina’s waar meer aanbod is, zoals Kleding & Schoenen. Anders dan bij de apps, is het zoeken naar iets specifieks op Facebook lastig. Er is vooral een hoop aanbod en daar kun je natuurlijk wel lekker door neuzen, alsof je door een kringloopwinkel struint 😉  

Struinen op de markt

Markt

Als je van struinen en koopjes houdt, dan ben je vast bekend met de koningsmarkten, kofferbakmarkten of andere rommelmarkten in Nederland. Leukste koningsmarkten beginnen vaak al op Koningsnacht. In Utrecht, Alkmaar en Krommenie bijvoorbeeld, kun je je hart al ophalen in de avond van 26 april. Leuke koningsmarkten op Koningsdag in mijn buurt zijn in Heemskerk en bijvoorbeeld Bakkum. Tijdens de Santpoortse feestweek begin augustus is een leuke vlooienmarkt en in Heiloo is in mei een straatmarkt waar je goed kunt scoren. 

De leukste kofferbakmarkt tref je natúúrlijk in Wijk aan Zee! De grootste rommelmarkt is in Amsterdam: de IJhallen. Een aanrader! 

Ruilen/geven/krijgen

Ik weet niet wat het is, maar op de een of andere manier komt kleding mij altijd ‘aanwaaien’. Waarschijnlijk omdat ik ervoor open sta? Maar ik krijg dus heel veel van vriendinnen. En als ik een kledingstuk nog te goed vindt voor de kringloop, geef ik ‘m ook graag eerst nog even door. Wat ook ontzettend leuk is om te organiseren, is een ruilfeestje. Nodig je vrienden/vriendinnen uit en laat ze een aantal kledingstukken meenemen waar ze op zijn uitgekeken. En dobbelen maar! Je kunt zo’n ruilfeestje op vele manieren aanpakken en daar zal ik je later handvatten voor geven. 

Ruilen?

Ruilwinkel

Nog niet zo bekend maar wel super leuk is een ruilwinkel. Het idee achter een ruilwinkel is dat mensen met een gesloten beurs spullen en diensten ruilen. Er komen geen euro’s aan te pas maar waardepunten. Vaak is een ruilwinkel ook een ontmoetingsplek en wordt het door vrijwilligers gerund. 

Mis je de plek waar je jouw tweedehands kleding vandaan haalt? En wil je dat met me delen? Doe dat dan via kalinkavanwees@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *