Haal tegels uit de tuin en stop klimaatverandering!

Dat is nogal een uitspraak… Maar gaandeweg het lezen van dit blog zul je ontdekken dat het nog hout snijdt ook. Onze tuinen onttegelen is misschien een kleine bijdrage, maar het is wel een bijdrage die je zélf kunt leveren. Daarbij is het bijzonder te ontdekken dat wereldwijd dergelijke projecten bestaan die op grote schaal precies hetzelfde doen. Veelbelovend en hoopgevend!

#blijfthuis

Voor mij was het helemaal geen straf om in deze Corona-tijd zoveel mogelijk thuis te blijven. Al moet ik bekennen ook regelmatig in de anderhalve meter rij te hebben gestaan voor Praxis, Gamma en Welkoop. Ons achtertuintje ziet er dan ook tip top uit met hangmat, grasmat, houten picknick tafel, fruitbomen en houtsnippers. Nu heb ik in de voortuin nog van die grote tegels, die ik er eigenlijk wel uit zou willen hebben. Want is de natuur niet gebaat bij weinig tegels? Voordat ik me een hernia til, is het misschien slim om daar eens in te duiken. Waarom worden we gestimuleerd onze tuinen te onttegelen? Zet het écht zoden aan de dijk?

Riool

Het klimaat verandert. We hebben te maken met lange periodes van droogte maar ook met extreme hoosbuien waardoor grote plassen ontstaan van water dat niet weg kan. Soms regent het in korte tijd zoveel dat er plassen blijven staan in de straten. Dat Nederland voor een groot deel uit stedelijk gebied bestaat, helpt ook niet echt mee. Een stenen oppervlakte slaat geen water op. Regenwater wordt daardoor direct afgevoerd naar het riool, terwijl het eigenlijk de grond in zou moeten. 

Groen 

Verschillende organisaties als de Vogelbescherming en de waterschappen moedigen tuinbezitters daarom aan om hun tuin zo natuur- en watervriendelijk mogelijk in te richten. Alle tuinen van Nederland bij elkaar opgeteld levert een gebied op ter grootte van bijna 18.000 voetbalvelden. Maar liefst 40 procent van dit oppervlak is bestraat. Door stenen uit de voor- en achtertuin te vervangen voor planten, bomen of struiken help je het regenwater de bodem in te laten zakken, naar het grondwater waar het hoort. Groen heeft daarbij als eigenschap dat het grote hoeveelheden water op kan slaan en weer kan verdampen. Twee vliegen in één klap.

Groen voor verkoeling in steden

Maar er is meer. Groen in de tuin zorgt namelijk voor verkoeling. Zeker in grote steden kan dat in de zomer een welkome bijvangst zijn. Ook zorgen planten voor meer biodiversiteit. Je creëert een leefomgeving voor verschillende diersoorten als vogels, vlinders, egels en insecten. En als klap op de vuurpijl voelen we ons prettiger en meer ontspannen in een groene omgeving. Dat is wetenschappelijk aangetoond! 

Tuiny Bos

Inmiddels ben ik overtuigd: die tegels in de voortuin gaan eruit! Als het voor jou nog niet genoeg is, kijk dan eens naar een ‘Tuiny Bos’, een inheems bos op tuinformaat. Binnen een halve dag leg je daarmee een inheems microbos van 6m2 vol bomen, struiken en kruiden in je tuin aan. Het helpt de tuin koel te houden, droogte tegen te gaan en is goed voor bijen, vlinders, vogels én voor jou! 

Docu The Biggest Little Farm

Dit mooie initiatief, een bos op tuinformaat, doet me denken aan een prachtige documentaire die ik laatst bij Aloha zag: The Biggest Little Farm, waarin een stel uit Los Angeles probeert een groot en dor stuk land om te toveren tot een unieke boerderij met een bloeiend en zelfregulerend ecosysteem. Van een uitgedroogd en kaal land tot een vruchtbaar paradijs. One to watch!
The Biggest Little Farm

Van uitgedroogd en kaal land tot een vruchtbaar paradijs

Justdiggit 

Het project wat ik tot slot aanhaal, verdient een eigen blog op zich. Ik wil het hier alvast benoemen, omdat het zo mooi aansluit op wat ik hierboven allemaal heb gezegd. Terwijl wij proberen onze voor- en achtertuin te vergroenen, doet Justdiggit dat op grote schaal in Afrika. Justdiggit vergroent droge gebieden op het Afrikaanse continent door ‘bunds’ te graven. Dat zijn kuilen in de vorm van halve manen. Door deze te graven wordt de harde toplaag van de aarde opengebroken en stroomt regenwater niet weg maar wordt het opgevangen. Door de bunds stroomt het regenwater de grond in, wordt het gebied weer groen én koeler. Een positieve impact op klimaatverandering, natuur en mensen. In dit project kun je investeren door zo’n ‘bunds’ te kopen. In verband met Corona is het graven nu stilgelegd, maar dat zal hopelijk snel weer starten. Voor tien euro koop je al 3 bunds. Justdoit 😉

Een positieve impact op klimaatverandering, natuur en mensen

Tips

Terug naar ons eigen kikkerlandje. Hieronder tips om jouw tuin watervriendelijk te maken en te vergroenen:

Zet een regenton in de tuin zodat je het water later kunt gebruiken. 

Breng hoogteverschillen aan in de tuin zodat regenwater in de grond kan wegzakken via de lager gelegen delen van de tuin

Koppel de regenpijp van riool af zodat het regenwater kan weglopen in de tuin. 

Gebruik klinkers of tegels met een open voeg zodat er ruimte is voor het regenwater om in de grond weg te zakken.

Vervang tegels door groen zodat regenwater direct in de bodem kan wegzakken en niet hoeft te worden afgevoerd via het riool. 

Leg groen op je dak zodat het groene dak als een spons regenwater opslaat. Bovendien geeft een groen dak verkoeling in de hitte. Denk ook aan je tuinhuisje of schuur.

Bronnen:

https://www.waterschappen.nl/wp-content/uploads/2020/02/Tips-om-jouw-tuin-watervriendelijker-te-maken.pdf

https://dier-en-natuur.infonu.nl/milieu/150836-de-negatieve-gevolgen-van-verstening.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *