In actie tegen zwerfafval

Als ik van Wijk aan Zee naar Beverwijk fiets, kom ik regelmatig een meneer tegen die in tegenovergestelde richting wandelt. Hij wandelt niet zomaar. Met zo’n grijpertje raapt hij zwerfafval uit de struiken. Ik tover dan altijd mijn vriendelijkste glimlach. Zo blij word ik van die man! Tegelijkertijd zet het me ook aan het denken….

Zelf ben ik ook zo’n fanatieke plasticraper. Als ik een prullenbak zie ga ik automatisch op zoek naar plastic wat ik erin kan gooien. Toch is er ruimte voor verbetering hoor. Elk weekend fiets ik namelijk naar de pier voor een yogales bij Aloha. En wat een rommel daar in de berm ligt… Ik sluit er vaak m’n ogen voor in de hoop dat het volgende week is opgeruimd. Tegen beter weten in natuurlijk. Zeker na een paar mooie zomerdagen of een Timboektoe-feestje is het alleen maar erger geworden. En dan komt er een moment dat ik het niet meer kan aanzien en neem ik een vuilniszak van huis mee en raap ik op de terugweg zoveel mogelijk zwerfafval uit de berm. Het is ongelooflijk, want binnen tien minuten is die vuilniszak helemaal vol.

Soms voel ik me als een roepende in de woestijn. Iedereen vindt de plastic soep in de oceaan vreselijk, maar waarom blijft er dan zoveel zwerfafval op straat, op het strand of in de duinen liggen? Waarom voelen mensen zich niet medeverantwoordelijk voor het schoonhouden van de natuur? Dit zijn vragen die ik mezelf ook stel hoor. Want ook ik fiets er dus regelmatig voorbij en doe niets (of te weinig). Ook tijdens het hardlopen, ren ik er gewoon aan voorbij.

Positieve Opruimactie

Dat voelt niet goed. Daarom steek ik hand in eigen boezem en ga ik bij mezelf na wat ik nog meer kan doen om het probleem van zwerfafval tegen te gaan.  En dus organiseer ik binnenkort vanuit ‘Positieve Energie’ een opruimactie. Ik moet het nog uitdenken maar plan er sowieso deze zomer eentje. Dit blog is een opmaat ernaar toe. Dus hier later meer over!

Stappenplan

Misschien raak je zelf ook wel gemotiveerd om een dergelijke actie op touw te zetten. En dus wilde ik een stappenplan maken. Toen ik er eenmaal indook, kwam ik erachter dat NederlandSchoon dat al gedaan heeft. En die kun je gratis downloaden: ‘Hoe organiseer je een opruimactie?’

Gemeenten ondersteunen vaak particuliere schoonmaakacties. Ze lenen bijvoorbeeld materialen en hulpmiddelen uit en halen het verzamelde vuil op. Zie bijvoorbeeld deze pagina van gemeente Beverwijk. Daar vind je alles wat je moet weten als je een actie wilt organiseren. 

Olievlek

Als een olievlek hoop ik dat mijn plastic opruim-manie (en die van anderen) zich zal verspreiden over Nederland. Ga je mee in de gekte? En schroom niet om ook op vakantie het goede voorbeeld te geven. Plastic zwerfafval is immers een wereldwijd probleem… De plastic soep vreselijk vinden, is niet meer genoeg. Tijd voor (opruim)actie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *