Pierweg schoon

De Pierweg Clean-up van zaterdag 5 september was een succes! Wat een mooi samenspel… En wat is het eigenlijk makkelijk om zoiets te organiseren. Een verslag van de middag:

Zo’n 20 mensen verzamelden zich bij Zee van Staal. De ene helft begon daar met rapen, de andere helft fietste naar de pier. Zwerfafval rapend liepen we elkaar tegemoet. Onze vrienden Tonky & Jack hielpen zelfs mee! Aanstaande donderdag komt de vlog online (de link zal ik invoegen).

Genoeg grijpers en vuilniszakken, ter beschikking gesteld door Gemeente Beverwijk
Jong en oud hielp mee

Vanaf de windmolens werd het serieus. Als je er langs fietst, mis je een hoop afval in de berm. Lopend heb je meer tijd om rond te kijken en zie je van alles liggen: blikjes, flesjes, natte en papieren doekjes, mondkapjes, dopjes van flessen, sigarettenpeuken, plastic flessen. Ongelooflijk wat we allemaal achterlaten in de natuur.

Hoe dichter we bij de pier kwamen, hoe erger het werd. Daar in de duinen waren zelfs sporen van een feestje te zien waarbij ze niet alleen al het afval hebben afgelaten, maar zelfs een grote aggregaat. *zucht*…

Met bijna twintig mensen hebben we 14 vuilniszakken gevuld met zwerfafval. Een hele prestatie! Deze mochten we van de gemeente in de openbare containers gooien. Dat geeft een heerlijk gevoel. Opgeruimd staat netjes! Tegelijkertijd doet het natuurlijk ook een beetje pijn, het besef hoeveel afval we allemaal dumpen in de natuur… De clean-up leverde ook mooie gesprekken op en lieve complimenten van voorbijgangers.

Hopelijk hebben we mensen kunnen inspireren en motiveren om ook een clean-up actie te organiseren. Het is zo snel gepiept: doe een oproep via social media, vraag de gemeente om grijpers en vuilniszakken en het is geregeld. Ik heb de stille hoop dat een schone pierweg (of ander natuurgebied), ook schoon blijft. En zo niet, dan organiseer ik met alle liefde een nieuwe clean-up. Maar hopelijk is dat voorlopig nog niet nodig….

14 vuilniszakken gevuld met zwerfafval

Soms heb je iemand nodig die je net even dat zetje geeft. Met speciale dank aan Marijke Twisk die me liet inzien dat het organiseren van een clean-up helemaal niet zo ingewikkeld is. Datum prikken, gemeente bellen en delen op social media. Zo gepiept! 🙂

Comments are closed.